Bevezetés a szerves kémiába | 4 |
A szerves kémia kialakulása, tárgya | 4 |
A szénatom kűlönleges tulajdonságai, a szénvegyületek nagy száma | 4 |
A szénvegyületek csoportosítása | 5 |
A szénvegyületek kémiai analízise | 6 |
Az elemi összetétel vizsg. tanulókísérl. | 7 |
Összefoglalás | 8 |
A szénhidrogének | 10 |
A szénhidrogének összetétele és csop. | 10 |
Telített szénhidrogének | 11 |
A metán | 11 |
Egyéb telített szénhidrogének | 12 |
Az izoméria | 14 |
A telített szénhidrogének fizikai és kémiai tulajdonságai | 15 |
A földgáz és a kőolaj | 17 |
Alkánok összefoglalása | 18 |
Telítetlen szénhidrogének | 20 |
Az etén (etilén) | 20 |
Egyéb alkének (olefinek) | 21 |
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének | 23 |
A butadién és az izoprén | 23 |
A kaucsuk és a gumi | 24 |
Az alkinek | 25 |
Az etin (acetilén) | 25 |
Aromás szénhidrogének | 26 |
A benzol | 26 |
Egyéb aromás szénhidrogének | 28 |
A szénhidrogének összefoglalása | 28 |
Egy funkciós csoportot tartalmazó szénvegyületek | 32 |
Halogéntartalmú szénvegyületek | 32 |
A halogéntartalmú szénvegyületek reakciói | 34 |
Gyakorlati szempontból fontos halogénezett szénhidrogének | 35 |
Oxigéntartalmú szénvegyületek | 36 |
Egy oxigénatomos funkciós csoportok | 36 |
Az alkoholok | 37 |
Az etanol (etil-alkohol) | 38 |
Egyéb fontos alkoholok | 40 |
A fenolok | 41 |
Az éterek, éterképződés | 42 |
A dietil-éter ("éter") | 43 |
Az aldehidek | 44 |
Fontosabb aldehidek | 45 |
A ketonok | 46 |
Összetett funkciós csoportot tartalmazó szénvegyületek | 48 |
A karbonsavak | 48 |
Fontosabb alkánsavak | 49 |
Egyéb fontos karbonsavak | 51 |
Az észterek | 53 |
Kis és nagy szénatomszámü észterek | 54 |
Gliceridek (zsírok és olajok) | 55 |
Mosószerek | 56 |
Az oxigéntartalmú szénvegyületek összefoglalása | 58 |
Nitrogéntartalmú szénvegyületek | 62 |
Az aminok | 62 |
Nitrogéntartalmú heterociklusok | 63 |
Az amidok | 65 |
Az amidcsoport kimutatása (tanulókís.) | 67 |
A nitrogéntartalmú szénvegyületek összefoglalása | 68 |
A legfontosabb természetes szénvegyületek | 71 |
A szénhidrátok | 71 |
A szőlőcukor | 72 |
Fontosabb monoszacharidok | 74 |
A diszacharidok (Kettős szénhidrátok) | 75 |
A poliszacharidok | 76 |
A szénhidrátok összefoglalása | 78 |
Az aminosavak | 80 |
A fehérjék konstitüciója | 81 |
A nukleinsavak | 83 |
A műanyagok | 85 |
Természetes alapanyagú műanyagok | 85 |
Mesterséges alapanyagú műanyagok | 87 |
A műanyagok összefoglalása | 89 |
Számítási feladatokat kedvelőknek | 90 |